Weeknummer GPS-tijd gereset op 6 april

Op 6 april om middernacht wordt het weeknummer van de GPS-tijd gereset. Hierdoor kan apparatuur die gebruik maakt van het GPS-systeem mogelijk niet meer goed functioneren. Controleer daarom of bijvoorbeeld uw navigatiesysteem op 7 april nog goed werkt.

Achtergrond GPS-tijd

De GPS-tijd wordt afgeleid uit twee tellers, de seconden- en de weekteller. De secondenteller houdt het aantal seconden bij sinds de start van de week. Een week begint daarbij om middernacht in de nacht van zaterdag op zondag. Daarnaast is er de weekteller. Deze teller houdt simpelweg bij hoeveel weken er zijn verlopen sinds de start van de telling. Beide tellers zijn gestart om middernacht op 5 januari 1980. Vanwege het simpele feit dat de weekteller wordt bijgehouden in een getal van 10 bits, kan slechts tot 1023 geteld worden. Daarna springt te weekteller weer op 0 (een reset). Dat gebeurt dus op 6 april om middernacht.

De meeste moderne apparatuur heeft geen last van deze reset. Raadpleeg bij twijfel de website van de fabrikant van uw apparatuur. Mogelijk is er een software-update nodig.

(c) Erwin van der Linden (PE1CUP) – veron.nl

Dit bericht is geplaatst in Info met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord