Het is mogelijk om soms de I(nternational) S(pace) S(tation) over te zien komen. De omstandigheden moeten dan wel aan een paar voorwaarden voldoen. Vanzelfsprekend moet de ISS toevallig in de buurt zijn. Daarnaast moet het schemerig of al donker zijn. Het moet niet te lang donker zijn, want anders schijnt de zon niet op de ISS en dan zien we nog niets.
Wij zien niets anders, dan de reflectie van de zon op de ISS. Eigenlijk net als bij de maan. Aan het einde van de zichtbaarheid van de ISS verdwijnt hij in de schaduw van de aarde.
Het bovenstaande plaatje vond ik ergens op het internet en dit plaatje verduidelijkt de situatie als de ISS overkomt. Ik heb 1 kanttekening hierbij. Bij ons in Nederland gaat de ISS niet door het Noorden heen, maar door het zuiden. Plat gezegd: in dit plaatje moeten wij Noord en Zuid omdraaien. Oost en West blijft wel hetzelfde. Daarbij gaat de ISS hier wat meer naar het Oosten toe naar mijn idee, maar dit maakt voor de uitleg niets uit.
Globaal gezien kunnen wij hier in Nederland op 3 verschillende hoogtes de ISS zien overkomen. Het plaatje laat dan de hoogste overkomst zien. De ISS is dan ook het langste zichtbaar en wij kunnen hem zien komend vanuit het Westen als een grote heldere ster reizend naar het Oosten. De laagste overkomst is net boven de horizon (in het Zuiden) en duurt erg kort. Als je de ISS ziet, dan komt hij over als een grote stip. Het lijkt wel een een grote heldere ster of vliegtuig, maar dan zonder knipperlicht. De maximale zichtbaarheid zal ongeveer 10 minuten zijn. Misschien wel minder. Qua verbinding via de radio is er een minuut of 12 beschikbaar.
Er zijn verschillende manieren om er achter te komen, wanneer de ISS te zien is. op internet heb je vele track websites. Er is zelfs een APP voor de telefoon die je objecten aan de hemel laat ’tracken’. Dus ook de ISS. Dus wat let je?